Fürdőben a babával, mire figyeljünk?

Felkerültek a pécsi és baranyai fürdők 2018-as árai és a nyitva tartásai
2018-04-04
Felkerültek a pécsi és baranyai fürdők 2019-es árai és a nyitva tartásai
2019-06-03
Összes

Nyáron a strandok, télen a wellness és egyéb fürdők jelentenek remek kikapcsolódási lehetőséget a családoknak, ám ha pici baba is van a családban, felmerülhet a kérdés, mikortól lehet vele fürdőbe menni. A kicsik esetében sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, hiszen védtelenebbek még ebben a korban.

Egy éves korig óvatosan!

A fürdőkkel kapcsolatos általános hozzáállás az, hogy a baba egy éves koráig inkább csak a természetes vizeket válasszuk, ha mindenképpen a kikapcsolódásnak ezen formáját részesítjük előnyben. A természetes vizekben kisebb a fertőzések, gombák, baktériumok összeszedésének esélye, és ha figyelembe vesszük, hogy a babák bőre mennyivel gyengébb és védtelenebb, mint a felnőtteké vagy a nagyobb gyerekeké, akkor könnyen beláthatjuk, miért ez a jó tanács.

Nézzünk körül!

Bármilyen fürdőt vagy strandot válasszunk is, előre mindig tájékozódjunk az adott létesítmény szolgáltatásairól. Ma már a legtöbb nagyobb helyen különös figyelemben részesítik a kisgyermekes családokat, és sok helyen elszeparált részek vannak a kicsik öltöztetésére, pelenkáztatására, etetésére is, mint ahogy a medencék nagyságával is igyekeznek a fürdők kiszolgálni a legkisebb vendégeiket is.

A legtöbb strandon, fürdőben minden életkorú gyermekünk talál majd magának megfelelő méretű medencét és vízmélységet, sőt általában olyan is van, ahol a család minden tagja jól érezheti magát. Ha babával a természetes vizek helyett mégis mesterséges fürdőzést választunk, akkor őt csak a babapancsolóba engedjük be, hiszen csak itt tudhatjuk őt teljes biztonságban.

A kicsiket fokozatosan szoktassuk a vízhez, először győződjünk meg róla, hogy a víz nem túl hideg-e. Eleinte a 32 C fokos vizek az ideálisak számukra, de a fokozatosságot itt is tartsuk be. Először csak a lábait lógassuk a vízbe, majd lépésről-lépésre a többi testrészét is. Kicsikkel hat éves korig ne menjünk gyógyvízbe!

pécs fürdő, pécs strand, fürdő Pécs, strand Pécs, pécsi fürdő, pécsi strand

Egyéb elfoglaltságok

Jó ha tudjuk, hogy egy pici gyermekkel nem tudunk egész nap a vízben fürdeni, ezért, jó, ha egyéb elfoglaltságról is gondoskodunk a számára. Azonban túl sok játékot, könyvet sem érdemes magunkkal cipelni, hiszen a gyerekeket jobban lekötik a strandon látottak, a kicsik pedig még alszanak is napközben.

A legfontosabb: a higiénia

Kisgyermekkel, babával még nagyobb odafigyeléssel kell lennünk a higiéniát illetően, mint egyébként. Vigyünk magunkkal több törülközőt, és több váltás ruhát, hogy ha „baleset” történik, vagyis vizes lesz a ruha, tudjunk rá szárazat adni. Szabadtéri strandoknál, fürdőknél, elengedhetetlen a napvédelem, mindenképpen gondoskodjunk nagy faktorszámú napvédő tejről! A kicsiket alaposan kenjük be vele, és két-három óránként ismételjük meg, az ő érzékeny bőrük, akár 10-15 perc alatt is leéghet!

A medence használata után zuhanyoztassuk le a gyermekeket, és óvjuk a fülüket, szemüket attól, hogy víz kerüljön bele, hiszen csúnya fertőzéseket lehet így elkapni. Papucs használata kötelező, és a kicsiknek úszócipő viselése ajánlott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük