Ahol a fürdővendégek túlnyomó többsége meztelenül szaunázik (Bama.hu)

Szigetvári fürdőfesztivál augusztus 2-án
2015-07-31
Abaligeten pazar a természet, és megszépült az épített környezet is (Bama.hu)
2015-08-08
Összes

Idén Bernhardt Béla nyerte el Komló idegenforgalmi díját. Hogy mivel vívta ki az elismerést? Nos, mindenki számára érthető lesz a döntés, aki egyszer elmegy az újjávarázsolt magyarhertelendi fürdőbe.

– Mivel indokolták az idegenforgalmi díjat?
– Amikor 2008-ben átvettem a hertelendi fürdőt, akkor évente hétezren jártak ide. Aztán átalakítottuk a létesítményt, és tavaly már 140 ezer fürdővendégünk volt, a szám pedig folyamatosan növekszik.

– Hogy született meg a újjáépített fürdő gondolata?
– A gyönyörű környezet fogott meg, a hosszú távú tervünk ugyanis az, hogy igazi üdülőfalu alakuljon itt ki. Jómagam komlói születésű vagyok, de több évtizedet Németországban töltöttem közgazdászként. Nyugdíjasként tértem vissza, és a Balatonon vettem nyaralót, amikor pénzügyi szakemberként arra kértek, hogy adjak tanácsot, miként lehetne hasznosítani a lerobbant hertelendi strandot. Azt gondoltam, belevágok magam és megmutatom, így már 1,2 milliárd forintot vittünk be a projektbe, melyben mindössze 150 milló forint az állami segítség.

– Miben különleges a hertelendi létesítmény?
– A régióban rengeteg gyógyfürdő van, így a német tapasztalataim alapján inkább a wellnessre koncentráltam. Azon belül is a szaunaparkra, mert kimagaslóan ez a specialitásunk. Kilenc ilyen helyiségünk is van, őszre pedig elkészül egy olyan termünk, mely akár ötven főt is fogadni tud és nemzetközi versenyekre alkalmas. Itt jegyezném meg, rövid időn belül országszerte igen keresett lett a magyarhertelendi szaunaközpont, ugyanis a legtöbb helyen felületesen, igen rossz szellőzéssel építik meg ezeket az „izzasztó” központokat.

– Gondolom nem csak a fűtéstechnikának köszönhető a sikerük.
– Leginkább azzal vívtuk ki az országos elismerést, hogy a magyar szaunakultúrát igyekszünk az eredeti, skandináv hagyományok irányába terelni. Ezen a téren ugyanis prűdek vagyunk, valamiért félünk a fürdőruha nélküli szaunázástól, nálunk viszont a vendégek kétharmada már meztelenül hódol ennek a szenvedélynek. Márpedig nem kevés emberről van szó, szerdánként és hétvégeken naponta százan szaunáznak, s évente úgy 25 ezren.

– Látványban sem utolsó a kültér.
– Engem Hundertwasser művészete ispirált, miután személyesen is volt alkalmam vele találkozni. Kövek, kerámia, és fa összefonódása adja itt a dizájnt.

– Bernhardt Bélának is a szaunázás a hobbija?
– Hetente többször is ott izzadok a melegben, de az igazi szenvedélyem az autózás. Társasági alapon, klubjelleggel, túrakategóriában versenyeztem Németországban, a Hockenheimi pályán, s életem során hét különleges Porschém is volt.

Mészáros B. Endre

http://www bama.hu/baranya/kozelet/ahol-a-furdovendegek-tulnyomo-tobbsege-meztelenul-szaunazik-623631

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük