Abaligeten pazar a természet, és megszépült az épített környezet is (Bama.hu)

Ahol a fürdővendégek túlnyomó többsége meztelenül szaunázik (Bama.hu)
2015-08-06
Halál esetére szóló ajándékozás: ajándékozás vagy öröklési jog?
2015-08-13
Összes

Újra hangos az Abaligeti-tó. Fürdőzőktől, kirándulóktól és a bluegrass, a sajátos countryzene szerelmeseitől. Mert sok minden megváltozott itt, magához tért a víz és az emberek is, tudtuk meg Kisfali János polgármestertől.

– Augusztus első hétvégéjén, 7–9. között ingyenes Nemzetközi Bluegrass Fesztivál zajlik Abaligeten. Igaz, hogy ez így megy már 13 esztendeje?

– Nem mindennapi, ahogy ez a zenés találkozó az ezredfordulót követően elkezdődött, s azóta egyre népszerűbb, egyre hosszabb lett. Az egyik üdülőtulajdonos hozta az ötletet, aki egyébként Bajáról jár ide pihenni, hogy egy különleges könnyűzenei műfajnak teremtsünk állandó helyszínt. Minden esztendőben összejönnek itt az ország legjobb bluegrassbandái, s idővel neves külföldi együttesek is bekapcsolódtak. Most például három nap alatt 25 fellépő lesz, kora délutántól késő éjszakáig, a magyar kiválóságok mellett szlovák, osztrák és amerikai zenekarokkal.

– Miről van szó igazából, bluesról vagy countryról?

– Tulajdonképpen mindkettőről. Dél-amerikai népzenei alapokkal a countryból nőtt ki a zenei stílus a múlt század közepén. Főként vonós és pengetős akusztikus hangszerek uralják, bendzsó, mandolin, hegedű, gitár, nagybőgő, no és egy tenor énekes. Tüzes, temperamentumos muzsika ez, a tóparti szabadtéri színpadon varázslatos a hangulat, olykor táncra perdül a közönség is.

Zene a tóparton, varázslatos környezetben…

– A környezetet mindenképp kiemelném, mert 150 millió forintból most újult meg a tó környéke. A szigetre híd vezet, rendezvényhelyszínnek alkalmas móló épült, a tó körüli sétányt megvilágítottuk, ivókutak készültek, a kempinget és minden tóparti épületet felújítottunk, új csónakok, vízibiciklik és kerékpárok is kölcsönözhetők.

– Lehet fürödni is?

– Méghozzá ingyen és jó minőségű vízben egy ugyancsak korszerűsített strandon. Egyébként harmadik éve minden fürdési szezonban több alkalommal ellenőrzik a vízminőséget és soha nem volt semmi gond.

– Kisfali János hogy kerül Abaligetre? Hiszen egykor a pécsi amatőr teniszsport élmezőnyébe tartozott…

– Elegünk lett a nagyvárosból, élhetőbb helyet kerestünk, és elsőre beleszerettünk Abaligetbe. S leszögezném azt is, hogy ez nem Orfű. Csendesebb, nyugodtabb vidék, úgy mondják, sokkal közelebb van az érintetlen természethez. A teniszütőt pedig már régen letettem, s visszatértem a gyökerekhez: újra aktívan focizom. Benne vagyok a megyei csapatunkban, védekező beállósként hatvanévesen is ott küzdöttem minden bajnoki meccsünkön. Az egyesület elnökeként a fiatalokat istápolom, emellett játékvezetőként is járom a megyét.

Igen otthonos az építkezésben

Kisfali János 1954-ben született Pécsett. Az alapszakmája festő, emellett építőipari technikumot végzett, és kereskedelmi vezetői képesítése is van. Családi építőipari vállalkozást vezetett harminc éven át, majd egy fővárosi építőanyag-kereskedelmi cég területi képviselőjeként dolgozott. Húsz éve, 1995-ben költözött Abaligetre, ahol 2006 óta a harmadik ciklusát tölti mint polgármester. Felesége, Mária dentálhigiénikus, 42 éve házasok. Három fiuk: Balázs (40) és Attila (38) mérnökök, Bálint pedig 22 esztendős joghallgató, és öt leányunokájuk van.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

http://www.bama.hu/baranya/kultura/abaligeten-pazar-a-termeszet-es-megszepult-az-epitett-kornyezet-is-623986

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük