Baranyai tanuszodák nem csak diákoknak (Bama.hu)

Strandrendőrök állnak szolgálatba Szigetváron (PécsiÚjság.hu)
2015-05-19
Nyári üzemmód a strandokon is (Bama.hu)
2015-06-06
Összes

Várhatóan ősszel kezdik építeni az új állami tanuszodákat, amelyekből kettő Baranyába is jut: Sásd és Vajszló települések kerültek be a programba.

Az uszodák típustervei már megvannak: ezek szerint a medencék vízforgatósak lesznek feszített víztükörrel, és általában 25-30 méter hosszúsággal. Bár az első tervek még arról szóltak, hogy a településeknek önrészt kell fizetniük, végül úgy döntöttek, a beruházásokat teljes egészében az állam fizeti. Horváth István, Vajszló polgármestere lapunknak elmondta, nagy öröm ez számukra, hiszen csak az önrész 75 millió forint lett volna (az összköltség 300 millió forint), amit nem tudtak volna kigazdálkodni. Így viszont kapnak egy önálló sportlétesítményt, ami nyáron strandként üzemel majd. A diákok 8-tól 16-ig, a lakosság 16 és 20 óra között használhatja a 6 pályás medencét. Akárcsak Vajszlón, Sásdon is egy egész térséget fog kiszolgálni egy ugyanilyen létesítmény, köztük több száz diákkal. Rabb Győzőné sásdi polgármester hangsúlyozta, most, hogy a hivatalos bejelentés is megtörtént, már alig várják az építkezést. A munkálatok várhatóan 2016 őszén fejeződnek be.

Sokba kerül a fenntartás

A mostani program nagy előnye, hogy a létesítmények nem kerülnek az önkormányzatok kezébe, vagyis a fenntartásuk sem őket terheli. Az uszodák az állam tulajdonában lesznek, és a Nemzeti Sportközpont (NSK) működteti majd őket. Ez azért fontos, mert több településen gondot okozott már az uszoda fenntartása, így például Pécsváradon vagy Komlón. Anyagi okok miatt mindkét városban csak a tanítási időszakban működik a medence, vagyis nyáron (július–augusztusban) zárva tart. A számok beszédesek: csak azzal például, hogy 2012-ben féléves kényszerszünetet tartottak a pécsváradi létesítményben, az önkormányzat 15 millió forintot spórolt meg.

 

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/baranyai-tanuszodak-nem-csak-diakoknak-614144

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük