Ezekre figyeljünk a nyári autózásnál!

Halál esetére szóló ajándékozás: ajándékozás vagy öröklési jog?
2015-08-13
Strand is lesz majd Tüskésréten (Pécsma.hu)
2015-08-28
Összes

A hosszan tartó nagy meleg minden tekintetben próbára tesz bennünket, nem csak szervezetünket viseli meg, hanem hatással van idegállapotunkra, figyelmünkre is. Nehéz ilyenkor türelmesnek és fittnek maradni. A nyári kánikulát még nehezebb elviselni, ha autóba kényszerülünk. Ez pedig nem ritka, még nyáron sem. Ha hosszú útra indulunk autónkkal, különösen körültekintően kell eljárnunk.

Ugyan a napokban megérkezett a várva-várt felfrissülést hozó eső és lehűlés, egy-két nappal ezelőtt még tombolt a kánikula. Szenvedett mindenki, és ki így, ki úgy igyekezett védekezni a tartós hőség ellen. Megteltek a strandok, csúcsra járattuk a klímát, és ha tehettük, az elsötétített, viszonylag hűvös szobában kerestünk menedéket.

Ugyanakkor számos turista ezekben a napokban kel útra, hogy még kiélvezze a nyárból hátralévő napokat. Az augusztus 20-i hosszú hétvége különösen jó alkalom a nyár utolsó perceinek kihasználására, hiszen 20-a után mindenhol beindul az élet, kezdődik az iskola, ekkor már jóval nehezebben szakítunk ki a mindennapi rohanásból értékes perceket a feltöltődésre, pihenésre.

pécs fürdő, pécsi fürdő, pécs strand, pécsi strand

Legyünk körültekintőek az autóval!

Ha autóval indulunk hosszabb útra, akkor nem árt figyelmesen átvizsgálni az autónkat, és felkészíteni a hosszabb útra. Ez azért nagyon fontos, mert igen kellemetlen lehet egy idegen környezetben, főleg idegen országban autószervizt keresni. Sajnos még akkor is megtörténhet a baj, ha indulás előtt körültekintőek voltunk, de amit lehet, nem árt indulás előtt kiküszöbölni.

Talán akkor tesszük a legtöbbet az autó felkészítéséért, ha indulás előtt pár héttel szakszervizbe visszük járgányunkat, hiszen ott mindenre kiterjedő, alapos átvizsgálásban lesz része, és az olyan hibák is felszínre kerülhetnek, amit mi laikusként aligha vennénk észre. Ugyan ez a költségesebb megoldás, éppen ezért sokak számára nem is oly népszerű, de megéri, tekintve a pontosabb, szakszerűbb felkészítést.

Ha mi magunk szeretnénk átvizsgálni az autót, akkor ellenőrizzük az olajszintet, a hűtő- és fékfolyadékok megfelelő szintjét, a lámpák megfelelő működését. Mindig legyen nálunk tartalék izzókészlet (mely egyébként is kötelező), gyertyakészlet, és mindazok a kötelező elemek, amelyek elengedhetetlenek egy hosszú út során. Nagyon fontos az autógumik megfelelő állapota. Így nyár végén már valószínűleg senki nem használ téli gumit, mindenki lecserélte azt nyári gumira. A gumik esetében vizsgálnunk kell a gumiabroncsok kopottságát, keménységét, valamint a pótkerék állapotát. Ez utóbbit gyakran elfelejtjük ellenőrizni, és már csak akkor gondolkozunk, amikor megtörtént a baj. Pedig a hosszabb utaknál az autók leggyakoribb meghibásodása a defekt.

A légkondicionálóval rendelkező autóknál elengedhetetlen a klímaberendezés évenkénti átvizsgálása, és tisztítása. A berendezésben ugyanis olyan baktériumok telepedhetnek meg, amelyek károsak a bent ülők egészségére nézve is, így akár betegséget is össze lehet szedni egy nem tisztított klímás autóban.

Figyeljünk magunkra is!

Nem csak az autóra kell a nagy nyári melegben figyelnünk, hanem saját magunkra is! Ilyenkor sokkal figyelmetlenebbek lehetünk, ami akár csúnya balesetek okozója is lehet a monoton utakon. Még nehezebb az utazás, ha nincs légkondicionáló az autóban, ilyenkor nehéz megfelelő hőmérsékleten tartani a gépkocsi belső hőmérsékletét. A hosszabb utakon álljunk meg többször, frissítsük fel magunkat és mozgassuk át tagjainkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük