Halál esetére szóló ajándékozás: ajándékozás vagy öröklési jog?

Abaligeten pazar a természet, és megszépült az épített környezet is (Bama.hu)
2015-08-08
Ezekre figyeljünk a nyári autózásnál!
2015-08-18
Összes

A halál esetére szóló ajándékozás a polgári jog egy olyan intézménye, mely mind a kötelmi joghoz, mind az öröklési joghoz tartozhat, de mégis melyikhez inkább? Vagy mindkettőhöz?

Ajándékozás vagy öröklés?

A halál esetére szóló ajándékozás, mint ahogy az a nevében is foglaltatik, nem más, mint az ajándékozásnak egy speciális fajtája. Ugyanakkor, mivel halál esetére szól, közrejátszhat az öröklési jog is, hiszen a végrendelkezés egyik speciális fajtájaként tartjuk számon a végrendeletek, öröklési szerződések sorában.

A halál esetére szóló ajándékozási szerződés tulajdonképpen egy olyan ajándékozási szerződés, melynek egyetlen feltétele van, hogy a megajándékozott az ajándékozót túléli.  Mégis speciális annyiban, hogy míg szabályaira az ajándékozási szerződés szabályai érvényesek, addig formaiságára, alakiságára az öröklési szerződés szabályait kell figyelembe venni. Éppen azért sorolják a végintézkedések közé, mert az örökhagyó a vagyonáról úgy rendelkezik, hogy a juttatásban részesülő személy őt túl fogja élni. Mégsem hasonlít a végrendelethez abban, hogy míg a végrendelet egy egyoldalú jogügylet, addig a halál esetére szóló ajándékozás kétoldalú szerződés.

Nem mindegy, mit ajándékozunk…

A halál esetére szóló ajándékozási szerződés meglehetősen kötött a tekintetben, hogy mit ajándékoz az ajándékozó fél. Tárgya ugyanis csak olyan vagyontárgy lehet, ami dologi hagyománynak minősül. Dologi hagyomány az, amikor a vagyontárgyat közvetlenül egy meghatározott személynek juttatják, és csak olyan vagyontárgy lehet, amit az örökhagyó előre meghatároz. Ezek lehetnek ingó  dolgok vagy ingatlan is, ám ezzel kapcsolatban is van egy kikötés: ebben az esetben az ingatlan nem minősülhet örökségnek. Ez annyit tesz, hogy az ingatlan értéke nem lehet jelentős a hagyaték egészéhez képest, vagy ha jelentős is, a megajándékozott személy nem részesül a hagyatéki terhek megosztásában.

Ez azt is jelenti, hogy a hagyomány tárgya nem lehet a teljes örökség, tehát a hagyaték összértékéhez képest csekély értékűnek kell lennie, a gyakorlatban általában a teljes hagyaték értékének a felét nem érheti el. Ha viszont eléri ezt a mértéket az ajándékozás tárgyának értéke, akkor teljes egészében örökségnek tekintik, és az öröklési jogban érvényes szabályok érvényesek rá.

A szerződés megszűnése

A halál esetére szóló ajándékozási szerződés egyetlen esetben szűnik meg, hogyha az ajándékozó halálakor a szerződés tárgyát képező dolog már nincs meg. Ilyenkor természetesen a szerződés lehetetlenül, így meg is szűnik.

Amennyiben valakit részletesebben is érdekel ez a jogügylet, érdemes felkeresni egy ezzel is foglalkozó ügyvédi irodát, ahol jogi tanácsokkal eligazítják a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük