Így válasszunk lábbelit a gyermeknek nyárra!

Megújult külsővel jelentkezik a www.pecsfurdo.hu oldal
2017-05-01
Érdemes itthon nyaralni! Megmutatjuk, miért!
2018-02-06
Összes

Itt a nyár és a kánikula, így időszerű kérdés, hogy milyen a legmegfelelőbb lábbeli a gyermekünknek a nyári időszakban. Sokan hajlamosak vagyunk nyáron lazábban venni a dolgokat, pedig a gyermek lábára adott lábbeli minőségét ebben az időszakban is komolyan kell vennünk, ugyanis sok későbbi egészségügyi problémát megelőzhetünk vele!

Nyár, szandál, papucs, cipő

A nyári melegben a legegyszerűbb és legideálisabb viselet a papucs, amelybe csak beleugrunk, és már indulhatunk is! Nem gondolják ezt másként a gyermekeink sem, ám mi mégis óva intünk minden kisgyermekes szülőt attól, hogy egész nyáron papucsot adjon a gyermekére. Ugyan kényelmes és szellős, ám a lehető legrosszabb viselet a lábaknak: nincs, ami tartsa a bokát és a lábfejet, könnyen megbotolhat benne a gyermek, ami miatt megnő a balesetek és a sérülések veszélye. Egyetlen esetben adjunk csak nyáron papucsot a gyermek lábára, mégpedig, ha strandra, vagy fürdőbe megyünk.

Papucs helyett inkább részesítsük előnyben a gyerek szandálokat, azok közül is azokat, amelyek jó minőségű, természetes alapanyagból, könnyű, ruganyos talppal rendelkeznek. Ezek biztosítják a kellő szellőzést a kislábaknak, ugyanakkor megfelelő pozícióban tartják a gyermek lábát, stabil járást biztosítva ezáltal. A kisebb gyermekek részére válasszunk olyan szandált, amely magas szárú kivitelben és megerősített kéregrésszel készült, hiszen ezek megfelelő pozícióban tartják a bokát, nem engedik egyik irányban sem dőlni. További előnyük ezeknek, hogy a lábfej-részük általában három állítható pántos kivitelben készül, ami egyrészt megkönnyíti a sokszor nehézkes le- és felvételt, másrészt pedig könnyen állítható a kisgyermek lábfej-méretének megfelelően.

pécs fürdő, pécs strand, fürdő Pécs, strand Pécs, pécsi fürdő, pécsi strand

A nagyobb gyermekek számára általában már nem indokolt a magasított száras kivitelű gyermek szandálok, ám ha ortopéd szakorvos megállapította a lúdtalp kialakulását, akkor számukra is válasszunk inkább ilyen fazonú lábbeliket. Természetesen a magas szár nem oldja meg a lúdtalp problematikáját, ennek megoldására javasolt a rendszeresen végzett lábtorna, az egyenetlen talajon való járás, és mindenképpen konzultáljunk a szakorvossal az egyéb orvoslási módokról. Előfordulhat, hogy a szakorvos gyógycipőt javasol, ebben az esetben nem a kereskedelmi forgalomban kapható szandálok vagy cipők közül választunk, hanem a gyermek lábára személyre szabottan készítik el a cipőt, amelyet hordania kell.

Nyáron cipőt a legritkább esetben adjunk csak a gyerekekre, ám sportoláshoz, a kertben való futkározáshoz, focizáshoz vagy biciklizéshez mindenképpen sportcipő javasolt. Ezek a legstabilabbak sport közben, és a legalacsonyabbra szorítják annak esélyét, hogy a lábbeli miatt történjen baleset a gyermekkel.

Méretbeli dilemmák

A cipők, szandálok kiválasztásakor a minőség mellett a méretbeli kérdések sem elhanyagolhatók, ami szintén dilemma elé állítja a legtöbb szülőt. Ha kicsi a gyermek, még nem tud válaszolni a kérdéseinkre, és még a nagyobb gyerekek esetében is felmerül, hogy mennyivel nagyobb cipőt vásároljunk a gyermeknek, hogy ne nője ki túl hamar. Az általános szabály, hogy mindössze 4-5 mm-rel legyen csak nagyobb a gyermek lábánál a cipő, szandál, mert ha ennél nagyobb, akkor már nehézkessé válik benne a járás. Mindenképpen állva próbáljuk rájuk a lábbelit, és a hosszúság mellett arra is figyeljünk, hogy a megvásárolni kívánt lábbeli kellően széles legyen, oldalt se nyomja a gyermek lábát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük