Ilyen volt a fürdővizek minősége 2015-ben

Strand is lesz majd Tüskésréten (Pécsma.hu)
2015-08-28
Télen is menjünk fürdőbe!
2015-11-23
Összes

Ugyan a strandszezonnak már a vége felé járunk, érdemes megismerni, hogy hogyan álltunk idén a különféle fürdővizek higiéniájával kapcsolatban. Voltak-e idén problémás strandok, és milyen volt a természetes vizeink minősége?

Sokszor kánikula, sok fürdőző

Talán ezzel a mondattal jellemezhető a legtalálóbban az idei nyár: idén kivettük a részünket a hőségből, nagyon sokszor volt kánikula, és emiatt nagyon sokan kerestek enyhülést a különböző strandokon, fürdőhelyeken. A fürdőzők számára nyilvánvalóan a legfontosabb szempont a víz tisztasága, amikor fürdőhelyet keresnek, de nem mellékesek a kiegészítő szolgáltatások, népszerűség, szórakozási lehetőségek sem. A víz tisztaságának elsődlegessége a hatóságok figyelmét a strandokra irányította, számtalan ellenőrzést végeztek a nyáron, hogy mindenki nyugodtan vehesse igénybe a fürdők szolgáltatásait. A víz tisztasága ugyanis abból a szempontból is elsődleges, hogy ezzel elkerülhetők a ránk leselkedő baktériumok és fertőzést okozó kórokozók, melyek maradandó és emlékezetes tüneteket is okozhatnak rosszabb esetekben.

Tiszta szabadvizek

A természetes vizeink mindegyikének minősége jónak volt mondható ebben a szezonban, ezeknél nagy előny, hogy öntisztulásra képesek. Az Európai Unió osztályozási rendszerében – mely a szabadvízi fürdőhelyeket kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítéssel látja el – négy vizsgálatra kerül sor, minden szezonban. Ezen vizsgálatok alapján a legtöbb természetes fürdőző hely kiváló és jó minősítést kapott, így általánosságban elmondható, hogy bármelyik hely alkalmas volt a fürdőzésre. A kifogásolt besorolást csupán négy fürdőhely kapta meg, és az összes balatoni fürdőhely a kiváló kategóriába esett. A természetes vizek esetében azt érdemes mindenkinek szem előtt tartania, hogy csak a kijelölt helyeken fürdőzzön, mert az egyéb helyek balesetveszélyesek lehetnek, és nem is ellenőrzik ott a víz minőségét.

vízminőség, Pécs fürdő, pécsi fürdő, Pécs strand, pécsi strand

A strandok problémásabbak…

A strandok többsége csupán szezonálisan működik, de meglehetősen jelentős számúak az egész évben nyitva tartó fürdők is. A közegészségügyi vizsgálatoknak a legtöbb strandfürdő megfelelt 2015-ben, ám a visszatérő problémák idén is „visszatértek”. Ezek közül a leggyakoribbak a zuhanyzók és illemhelyek tisztaságának hiányával, a csempeburkolatok töredezettségével vagy a takarítás hiányával voltak összefüggésben idén is. Fontos megjegyezni, hogy a strandokon is szükség van rendszeres csótány- és poloskairtásra, hiszen a körülmények kedvezőek ezen rovarok elszaporodására, így a kellő védekezés elengedhetetlen minden fürdőhelyen!

Érdekes tény, hogy a régebbi technológiával üzemelő strandok jelentősebb hányada bukik el a bakteriológiai vizsgálatokon, mint a korszerű technológiájú, vízforgatós medencék, melyeknek 94%-a kapott megfelelő minősítést ebből a szempontból. A strandlátogatók odafigyelése is elengedhetetlen, ha rendszeresen használjuk a lábmosót és zuhanyzót, mielőtt a vízbe megyünk, a fertőzések legtöbbjét elkerülhetjük.

A termálvizek a magas hőfokuknak köszönhetően képesek arra, hogy saját magukat fertőtlenítsék, ebből a szempontból a szökőkutak sokkal veszélyesebbek, hiszen ott könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük