Kiváló a víz Orfűn és a Balatonon is (Bama.hu)

Összecsapnak a magyar fürdők
2015-06-06
Pécsi fürdők, pécsi strandok, baranyai fürdők, baranyai strandok, hullámfürdő, hullámfürdő Pécs
Mellszépségverseny a pécsi Hullámfürdőben!
2015-06-11
Összes

Négy éves vizsgálat eredményei alapján a természetes vízi fürdőhelyeink többsége kiváló minőségű. Az Orfűi-tó és a Pécsi-tó is.

256766_150609-orfu2_lp

Aki medence helyett inkább valami tóban vagy folyóban csobbanna, bátran megteheti: az ÁNTSZ napokban kiadott listáján ugyanis szinte minden természetes vizünk kitűnő vagy jó minősítést kapott. Mindössze négy fürdőhely került a „kifogásolt” kategóriába, és ezek sem a közelünkben vannak: a Tisza mentén Gergelyiugornya, a Mosoni-Duna mentén a mosonmagyaróvári Itató szabad strand és Győr Aranypart I., valamint a Püspökerdei Holt-Duna melletti Győr Aranypart II..
Az Országos Közegészségügyi Központ az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készítette a listát.  Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgáltak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A teszteléskor a víz összetételét, a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követték. A helyszíni szemlekor azt is ellenőrizték, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás, esetleg elszaporodott-e a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium.
A komplex vizsgálat eredményeként a 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 tűrhető minősítést kapott.

Baranyában sajnos sok fürdésre és úszásra kijelölt tó vagy folyószakasz nincs, de ami van, az kitűnőre vizsgázott: az Orfűi-tó és a Pécsi-tó. Az Abaligeti-tó „besorolás alatt” áll, ami nem jelenti, hogy ne lenne jó a víz minősége, csak azt, hogy az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor. Egy biztos, a fürdőzők már birtokba vették, akár csak a két másik tavat, és ez várhatóan így marad egészen a nyár végéig.

 

Katus Eszter

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/kivalo-a-viz-orfun-es-a-balatonon-is-614902

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük