Uszoda van, gyógyúszás viszont nincs Pécsen (bama.hu)

Újra kinyit a Hullámfürdő kültéri strandja
2014-07-29
Mikor kaphatja meg Pécs a beígért aquaparkot?
2014-09-12
Összes

Az allergiás, asztmás gyerekek hiába járhatnának gyógyúszásra nyáron is, a szülők a szünidőben nem találtak megfelelő helyszínt.

„A tanév alatt megoldható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott gyermekgyógyúszás, azonban a nyári szünetben nem találtunk Pécsett olyan uszodát, ahol szerveztek volna foglalkozásokat az allergiás asztmás gyerekeknek ”– panaszkodott több szülő is szerkesztőségünkben. Elmondták, hogy az allergiások számára ez a legkritikusabb időszak a rengeteg virágpor és pollen miatt. Az úszás mint mozgásterápia orvosilag kifejezetten ajánlott az asztmásoknak, még akkor is, ha testnevelés alól felmentést kaptak. Többen azt a tájékoztatást kapták, hogy Szigetváron nyáron is van lehetőség a gyógyúszásra, azonban az utazási költségeket nem téríti meg az OEP. A legtöbb esetben így nyáron elmarad a gyógyterápiás jellegű úszás.

Pécsett több úszótábort is ajánlottak a szülőknek, viszont ez hetente 10–15 ezer forintos kiadással jár, illetve van még egy lehetőség, az egyéni foglalkozás, azonban ez sem jelent teljes megoldást, mert nem irányítja és felügyeli szakember a tevékenységet.

A gyógyúszást, akár mozgásszervi elváltozás, vagy asztma miatt, szakorvosi vélemény alapján írják fel a háziorvosok, azonban a beutalón a fogadó intézményt is fel kell tüntetni. Viszont az Egészségbiztosítási Pénztárral szerződést kötött uszodákat a szülőknek kell kiválasztaniuk, mivel az orvosoknak nem feltétlenül vannak naprakész ismereteik a foglalkozások helyszínét illetően.

Pécsett, az OEP honlapján található információk szerint az ANK uszodájában, a Hullámban, a Bánki Donát úti, a Gosztonyi utcai uszodákban, a PTE Szigeti úti uszodájában, valamint Szigetváron a gyógyfürdőben lehet igénybe venni a pénztár által támogatott gyógyúszást. A tapasztalatok szerint az oktatási intézményekben a nyári szünetben nem működnek az uszodák, így jelentősen csökken a szolgáltatóhelyek száma.

Dr. Hárságyi Ágnes, az Aktív Hullám egészségpénztári szolgáltató képviseletében elmondta, a Hullámfürdővel kötött szerződés alapján végzik a gyógyászati és egészségmegőrző szolgáltatásokat, ezek közé tartozik a 18 év alatti gyerekek csoportos gyógyúszása is. A nyári szünetben nem tudják biztosítani a megfelelő személyi, tárgyi és biztonsági követelményeket a csoportos gyógyúszáshoz, ezért arra csak a tanévben van lehetőség, viszont a többi gyógyászati tevékenységük folyamatos.

Szigorú előírások a betegek érdekében

A 18 éves kor alattiak csoportos gyógyúszását támogatja az OEP, amely hetente két alkalommal vehetnek igénybe a gyerekek, szakorvosi ajánlás alapján, az iskolai szünetben pedig naponta kétszer. Egy kúra összesen legfeljebb 52 kezelésből állhat, és 26 hétig tarthat.

A különböző betegségek kialakulásának megelőzéséhez, a deformitások korrigálásához a gyógyúszás speciális gyakorlatai elengedhetetlenül fontosak. Az úszás kedvezően befolyásolja a keringési és légzőrendszert, valamint jó hatással van az idegrendszerre is.

A gyógyúszást vezető szakember sportorvossal, pulmonológus, kardiológus, gyermekgyógyász, neurológus, ortopéd, illetőleg rehabilitációs szakorvossal együtt határozza meg az alkalmazható edzésmódszereket és a terhelési mértékeket. A csoportos gyógyúszást betegségcsoportok szerinti bontásban szervezik meg, egy-egy csoport létszáma 4–15 fő lehet.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/uszoda-van-gyogyuszas-viszont-nincs-pecsen-566622

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük